3-bit

W związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi przedstawiam kolejny prosty przepis na ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. Ciasto nie tylko wygląda efektownie, ale też jest pyszne. Nie potrzeba zaglądać do piekarnika, aby zobaczyć czy ciasto jest gotowe, wystarczy wstawić je do lodówki na noc i rano jest gotowe :). Przez taki czas herbatniki zmiękną, a reszta składników idealnie połączy się ze sobą.

Składniki:

6 paczek herbatników

2 galaretki cytrynowe ( w 1/2 szkl. wody)

1 mleko skondensowane słodzone

2 budynie śmietankowe

0,5 l kremówki ( 500 ml)

1 kostka kasi

2 śnieżki

1 czekolada

Przygotowanie:

2 budynie ugotować w 3 szkl. mleka i 1/2 szkl. cukru, ostudzić. Utrzeć Kasię (miksować ok. 10 min) potem dodać zimny budyń. Na blachę ułożyć herbatniki, posmarować je masą karmelową, na to wyłożyć krem budyniowy, następnie kolejna warstwa herbatników, posmarować karmelem. Ubić kremówkę z śnieżką, do tego dodać ostudzoną galaretkę cytrynową rozrobioną z 1/2 szkl. wody. Tą masę kremową wyłożyć na karmel. Na wierzch zetrzeć czekoladę.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *