home ARTYKUŁY, KULINARIA Chleb maczany w jajku i mleku

Chleb maczany w jajku i mleku

Znacie ten smak? Usmażonego chleba, który wcześniej był maczany w jajku i mleku? Jest to przepis bardzo prosty, który jest w stanie zrobić każdy. Ja osobiście często przyrządzam taki chlebek na kolację i często jem go z plasterkami pomidora.

Składniki: – chleb zwykły bądź tostowy ( najlepszy będzie chleb zwykły i będzie lepiej kiedy ten chleb będzie starszy i trochę twardszy, dzięki temu nie będzie się on tak bardzo rozwalał) – jajko ( ilość jajek w zależności od ilości chleba który chcemy przyrządzić) – mleko ( z ilością tak samo jak z jajkiem) – olej do smażenia

Przygotowanie: Bierzemy kawałek chleba maczamy go w mleku a później w jajku i kładziemy na rozgrzaną patelnię. smażymy z obu stron tak, żeby chlebek miał złoty kolor. Wykładamy na talerz, czekamy chwilkę, aż trochę chleb ostygnie. Na wierzch gotowego chleba możemy położyć co chcemy np. plasterki pomidora, czy szynkę lub po prostu polanie ketchupem. Można też zrobić ten chleb w wersji na słodko, z dżemem bądź cukrem. Czy wiecie, że w Hiszpanii przygotowuje się takie danie na słodko i nosi ono nazwę Torrija ? Hiszpanie jedzą to danie na Wielkanoc. Może być ono podawane na śniadanie, bądź deser.

Potrawę tą przygotowuje się przez namoczenie kromki chleba w jajku, cukrze i mleku, a następnie ją smażymy. Gotowe torrijas podaje się z wybranymi dodatkami: cynamonem, słodkim syropem, miodem lub winem. Jeśli ktoś ma ochotę, może przygotować sobie wersję hiszpańską 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *