home ARTYKUŁY, KULINARIA, News, topnews Czekoladowy zawrót głowy – muffinki

Czekoladowy zawrót głowy – muffinki

Słodyczomaniacy oraz po prostu osoby, które od czasu do czasu lubią sięgnąć po coś słodkiego w swoim domowym zaciszu czasami pieką jakieś smakołyki własnoręcznie. A to ciasteczka, a to babeczki. Jednym z bardziej modnych teraz deserów są muffinki – czyli mini babeczki. Można je robić na przeróżne sposoby i z różnymi nadzieniami. To świetna słodka przekąska, którą możemy poczęstować naszych gości.

Muffiny szczególną popularnością cieszą się wśród mieszkańców krajów takich jak: USA, Kanada, Wielka Brytania, czy Irlandia. Ciekawostką jest, że „angielskimi muffinami” nazywa się drożdżowe smażone placuszki (u nas racuchy), podawane na gorąco z masłem.

Mini babeczki można również piec z dodatkami słonymi, a wtedy wyjdą nam muffiny wytrawne. Muffinki mogą stanowić piękną ozdobę stołu, szczególnie wtedy gdy podamy je w pięknych, kolorowych papilotkach. Coraz częściej spotyka się nawet podczas różnych uroczystości torty w formie ułożonych na paterze malutkich babeczek. Taką formę tortu stosuje się nawet podczas uroczystości weselnej. To dość oryginalny i ciekawy sposób.

Jako, że marzec zbliża się dużymi krokami, a w raz z nim święta Wielkanocne warto już teraz pomyśleć nad potrawami, które znajdą się na wielkanocnym stole. Jedną z takich propozycji mogą być właśnie muffinki, ale w innym wydaniu.

Oto przepis na ciekawe muffiny czekoladowe z serowym nadzieniem:

Składniki:

– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

– 3/4 szklanki cukru

– 1/4 – 1/3 szklanki kakao

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1/3 łyżeczki soli

– 1/2 szklanki wody

– 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

– 1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy

– 1 łyżka octu winnego

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Serowe nadzienie:

– 125 g zmielonego twarogu, serka mascarpone

– 2 łyżki cukru

– 1 łyżeczka mąki pszennej

– 1 jajko

Przygotowanie:

Nadzienie serowe: ser wymieszać łyżką z cukrem, mąką i samym białkiem jaja. Następnie włożyć do zamrażalki na 30 minut.

Piekarnik należy nagrzać do 170 stopni, a formę na muffiny wyłożyć papilotkami o średnicy 5 cm

Ciasto na muffiny: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie wodę, maślankę lub jogurt, olej lub oliwę oraz ocet winny. Dodać ekstrakt z wanilii oraz ewentualnie żółtko, które pozostało z serowego nadzienia. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.

Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości. W środek nałożyć po 1 czubatej łyżce lekko zmrożonego nadzienia serowego i przykryć resztą masy. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek powinien być suchy. Muffinki są najlepsze gdy masa serowa już zastygnie.

Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu.

 

Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *