home ARTYKUŁY, KULINARIA Domowy snickers

Domowy snickers

Każdy z nas z pewnością zna baton o nazwie Snickers. Wielu z nas go lubi i na pewno nie jeden myślał nad tym, czy można takie batony przygotować samemu w domu. Oczywiście istnieje taka możliwość.

Oto przepis:

Przepis ten starcza na ok. 20 batonów

Składniki:

– ok.700 g czekolady

– ok. 60 g masła

– 1 szklanka cukru

– 1/4 szklanki mleka skondensowanego

– 200 g pianek marshmallows

– 1/3 szklanki masła orzechowego

– ok. 400 g krówek

– ok. 300 g orzeszków ziemnych solonych

Przygotowanie:

Wyłóż blachę lub brytwannę folią aluminiową. Rozpuść 300 g czekolady w kąpieli wodnej i rozsmaruj na folii. Odłóż blachę do lodówki do zastygnięcia czekolady.

domowy-snickers-qqq

Masa nugatowa:

Rozpuść pianki marshmallows z dodatkiem paru łyżek ciepłej wody w kąpieli wodnej. Masło, cukier i mleko skondensowane podgrzewaj w garnku na średnim ogniu do czasu aż masło i cukier rozpuszczą się. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 4 minuty, ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć i zmienić kolor na ciemniejszy. Po 4 minutach natychmiast zdejmij garnek z ognia, szybko dodaj i wmieszaj masło orzechowe i rozpuszczone pianki marshmallows. Rozprowadź masę nugatową na warstwie czekolady. Następnie odłóż blachę do lodówki.

Karmel:

Krówki przełóż do miski, dodaj parę łyżek wody, wstaw do mikrofali na ok. 1 – 2 minuty. Co 30 sekund wymieszaj i sprawdź, czy cukierki już się rozpuściły – masa powinna być płynna i gładka. Dodaj orzeszki i wymieszaj. Przełóż masę na warstwę nugatowej i rozprowadź za pomocą noża, następnie wygładź warstwę zwilżonymi rękoma. Włóż blachę do lodówki na ok. 45 minut do zastygnięcia karmelu.

Ostrym nożem pokrój masę na batoniki. Rozpuść 400 g czekolady w kąpieli wodnej, następnie za pomocą szpikulca do fondue lub widelca maczaj batoniki w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj do zastygnięcia na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Batony można przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, ewentualnie w lodówce.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *