home ARTYKUŁY, KULINARIA, topnews Gorąca czekolada idealna na jesienną porę!

Gorąca czekolada idealna na jesienną porę!

Gorąca czekolada to napój idealny na tą porę roku, która panuje obecnie. Napój ten to mieszanka czekolady, mleka i cukru, zazwyczaj pijany na gorąco. Często dodaje się do niego różne dodatki np. bitą śmietanę czy pianki. 

Składniki na 4 porcje:

500ml mleka
250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
100g mlecznej czekolady
30g dobrego ciemnego kakao bez cukru
4 łyżki likieru migdałowego (amaretto niekoniecznie, możemy również użyć innego likieru lub nie dodawać go wcale)

1. W rondlu z grubym dnem zagotować mleko i połowę śmietanki.

2. Do wrzącego mleka dodać kakao, wymieszać. Zmniejszyć trochę ogień i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Ciągle mieszając, potrzymać na ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdjąć z ognia i czekoladę rozlać do szklanek.

3. Resztę śmietanki ubić i nałożyć na wierzch czekolady w szklankach. Posypać startą czekoladą.

Do naszego napoju możemy także dodać pianki marshmallow. 🙂

Smacznego:)

goraca-czekolada1

 

Jak widać na powyższym zdjęciu, napój ten wygląda bardzo smakowicie i od razu zachęca do zrobienia sobie go we własnym domu 🙂

One thought on “Gorąca czekolada idealna na jesienną porę!

  1. Kakao z pianką bardzo dobre i smaczne, ale uwaga nieco tuczace, dla pań dbających o linię raczej częste popijanie nie wskazane. ale bardzo smaczne i zdrowe. Dzieki za przepis. a jeżeli ktoś bardzo lubi kakao polecem inny przepis po zagotowaniu mleka z kakaem dodac, zamiast cukru 2-3 łyżeczki kogla – mogla. też b,dobre.Polecam szczególnie dla dzieci.zofia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *