Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) in /domains/slyboots.pl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1191

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in /domains/slyboots.pl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1191

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) in /domains/slyboots.pl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1194

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in /domains/slyboots.pl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1194

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) in /domains/slyboots.pl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1197

Warning: mysql_real_escape_string() [function.mysql-real-escape-string]: A link to the server could not be established in /domains/slyboots.pl/public_html/wp-content/plugins/statpress/statpress.php on line 1197
Przepis na ciasto - Pleśniak | Slyboots.pl
home ARTYKUŁY, KULINARIA, News, topnews Przepis na ciasto – Pleśniak

Przepis na ciasto – Pleśniak

Ciasto pleśniak to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju, kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, kwaśnego dżemu, jabłek i słodkiej bezy. Ciasto jest naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 1 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • budyń malinowy bez cukru ( lub inny czerwony, albo czerwony kisiel)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 1/2 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • rodzynki
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki lud powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Z margaryny, 2 żółtek, 1/2 szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia, i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
  3. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej ( o wymiarach około 35cm x 24cm ) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką.
  4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok z jabłek. Dodać 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki według uznania.
  5. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć jabłka.
  6. Ciasto kakaowe zetrzeć na jabłka ( lub pokruszyć na kawałki).
  7. Ubić 4 białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe 3/4 szklanki cukru i dalej ubijać. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.
  8. Na białka zetrzeć jasne ciasto ( lub pokruszyć na kawałki).
  9. Piec na nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego 🙂

Ja osobiście nie dodałam budyniu, rodzynek, dżemu i jabłek. Zamiast jabłek dodałam do ciasta wypestkowane wiśnie. A ciasto wyszło tak:

083113154836

Czas przygotowania: około 60 minut

Czas pieczenia: około 60 minut

Trudność: średnie

One thought on “Przepis na ciasto – Pleśniak

  1. Chciałam podać przepis na pyszna sałatkę jarzynowo warzywna, którą można serwować na przystawkę lub jako danie kolacyjne. (dla 4 osób) Główka sałaty kruchej. , pół pęczka rzodkiewek, 2 jajka ugotowane na twardo, puszka tuńczyka w sosie własnym, pół ogórka świeżego i kilka koreczków w oleju. wszystko drobno pokroić, oprócz jajek, można dodać też pokrojone w kostke pomidory, Wymieszać z oliwą posolić , pokrajane na ćwiartki jajka ułożyć na wierzchu, kto lubi można dodać troche majonezu do przybrania..podawać z pieczywem.Życze smacznego.. Zofia Pajor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *