Tarta to bardzo fajny sposób na przygotowanie czegoś słodkiego i nie tylko. Taką tartę można przygotować także na słono. Nie jest to skomplikowane, wystarczy mieć w swoim kuchennym wyposażeniu formę do tarty. W tym okresie ciężko jest o świeże owoce takie jak np. maliny, lecz można to danie przygotować z bananami czy innymi dostępnymi owocami, a nawet z owocami mrożonymi.
Składniki:
20 dag mąki najlepiej krupczatki
10 dag masła lub margaryny
1 łyżka oleju
szczypta soli
Na nadzienie:
0,5 l kremówki
30 dag malin, bądź innych owoców
cukier do smaku
Przygotowanie:
Schłodzone masło posiekać nożem, dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i olej, lekko wyrobić czubkami palców, wlać ok. 1/4 szklanki wody, szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na godzinę.
Natłuszczoną formę wyłożyć ciastem o grubości 0,5 cm, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, upiec na rumiano – ok.25 min
Kremówkę schłodzić w lodówce, ubić z dodatkiem cukru, dodać 2 łyżki roztartych malin, wymieszać
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem i owoce, schłodzić.
Smacznego! 🙂
Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie lekko ale trzeba sie wziac za siebie. Szukalam duzo w internecie i mam juz dobry plan na schudniecie, wpiszcie sobie w google – xxally radzi jak szybko schudnac – i powiedzcie co o tym sadzicie.