home ARTYKUŁY, KULINARIA Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem

Tortilla jest bardzo prostym do zrobienia plackiem, którym zawijamy np. mięso z kurczaka, różne warzywa i sosy. Tortille można przygotowywać na różne sposoby, można dodawać do nich co się tylko chce. Powstaje z tego bardzo ciekawe, nietypowe i pyszne danie. Nadaje się ono doskonale na wszelakie imprezy w gronie znajomych czy po prostu jako zwykłe danie na kolację, czy obiad.

Przygotowanie placków do tortilli:

Składniki:

– pół kilo mąki pszennej

– trochę przegotowanej wody

– 1 jajko

– szczypta soli

– pół kostki smalcu

Najpierw kroimy smalec w małe kawałeczki, i dodajemy go do miski w której wsypana jest mąka. Dodajemy szczyptę soli, jajko, trochę wody i mieszamy. Zagniatamy ciasto, smalec musi się wtopić w mąkę, Jeżeli ciasto wydaje się zbyt miękkie można dodać jeszcze trochę mąki. Następnie wyrabiamy ciasto na stolnicy i zagniatamy. Potem wkładamy ciasto na 30 min do lodówki, aby sobie odpoczęło. Kiedy wyciągniemy ciasto bierzemy kawałek z niego i na wysypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, aby miało okrągły kształt. W międzyczasie można już nagrzewać patelnie na której nie ma tłuszczu, ponieważ w cieście jest już tłuszcz. Smażymy tortille z obu stron, przewracamy na drugą stronę kiedy zacznie się pojawiać coraz więcej bąbli. Aby tortille tak szybko nie wyschły, można je wrzucić do garnka i przykryć pokrywką.

Farsz:

– pół kilograma bądź kilogram piersi z kurczaka

– przyprawa Kebab – Gyros ( najlepiej Prymat)

– sałata lub kapusta pekińska

– pomidory

– ogórki

– cebula

– można dodać również czerwoną cebulę

– sos czosnkowy: majonez, jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku ( można użyć innego sosu, według uznania)

Piersi z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, następnie do miski wlewamy 3 łyżki oleju i wsypujemy przyprawę Kebab/Gyros, mieszamy i dodajemy tam kurczaka, ponownie mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie od razu na placku tortilli  smarujemy sosem, potem dodajemy kilka kawałków kurczaka, dodajemy warzywa, zawijamy tortillę na dole można zawinąć folią aluminiową, żeby było łatwiej jeść i trzymać tortille.

Życzę Smacznego ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *