Dzisiaj mamy 20.03.2014 czyli Początek astronomicznej wiosny, a więc zielona sałatka jest idealnym rozwiązaniem na przywitanie wiosny :).Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam wszelkiego typu sałatki. Nie zawsze muszą one posiadać w sobie mięso. Sałatka z brokułami trafi do gusta wszystkich. Brokuły połączone z kilkoma innymi składnikami dają bardzo pyszny efekt.
Składniki:
1 sztuka brokuła
4 sztuki jajka
przyprawa w mini kostkach czosnek knorr lub czosnek granulowany
3 łyżki słonecznika łuskanego
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 sztuka sera feta bądź mozzarelli
Przygotowanie:
Brokuł podziel na różyczki i wrzuć do osolonego wrzątku, w którym gotuj go około 5 minut. Następnie odcedź i wrzuć do możliwie najzimniejszej wody (może być nawet z kostkami lodu). Dzięki temu warzywo zachowa żywy, zielony kolor.
W tym samym czasie ugotuj jajka na twardo, które po ostygnięciu pokrój w kostkę.
Ser feta pokrój w kostkę a następnie wymieszaj w misce z brokułem i jajkami.
Nasiona słonecznika spraż na patelni do czasu aż się nieco zarumienią. Gotowe dodaj do sałatki.
Mini kostkę czosnek Knorr pokrusz i dodaj do jogurtu. Polej nim sałatkę. Całość odstaw na przynajmniej 30 minut.
Smacznego! 🙂
Zapraszam przy okazji na swojego bloga http://kochamgotowac.slyboots.pl/ oraz
na fanpage https://www.facebook.com/Kochamgotowac1?ref=ts&fref=ts