home KULINARIA Zielono mi, czyli sałatka z brokułami

Zielono mi, czyli sałatka z brokułami

Dzisiaj mamy 20.03.2014 czyli Początek astronomicznej wiosny, a więc zielona sałatka jest idealnym rozwiązaniem na przywitanie wiosny :).Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam wszelkiego typu sałatki. Nie zawsze muszą one posiadać w sobie  mięso. Sałatka z brokułami trafi do gusta wszystkich. Brokuły połączone z kilkoma innymi składnikami dają bardzo pyszny efekt. 

Składniki:

1 sztuka brokuła

4 sztuki jajka

przyprawa w mini kostkach czosnek knorr lub czosnek granulowany

3 łyżki słonecznika łuskanego

1 szklanka jogurtu naturalnego

1 sztuka sera feta bądź mozzarelli

Przygotowanie:

Brokuł podziel na różyczki i wrzuć do osolonego wrzątku, w którym gotuj go około 5 minut. Następnie odcedź i wrzuć do możliwie najzimniejszej wody (może być nawet z kostkami lodu). Dzięki temu warzywo zachowa żywy, zielony kolor.

W tym samym czasie ugotuj jajka na twardo, które po ostygnięciu pokrój w kostkę.
Ser feta pokrój w kostkę a następnie wymieszaj w misce z brokułem i jajkami.
Nasiona słonecznika spraż na patelni do czasu aż się nieco zarumienią. Gotowe dodaj do sałatki.

Mini kostkę czosnek Knorr pokrusz i dodaj do jogurtu. Polej nim sałatkę. Całość odstaw na przynajmniej 30 minut.

Smacznego! 🙂

Zapraszam przy okazji na swojego bloga http://kochamgotowac.slyboots.pl/ oraz

na fanpage https://www.facebook.com/Kochamgotowac1?ref=ts&fref=ts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *